Wednesday, November 28, 2012

BILA ANAK MERAJUK ATAU BERGULING-GULING MENGAMUK SEBAB HENDAK BARANG - APA HENDAK DIBUAT?

by Prof. Dr. Rozieta Shaary on Tuesday, September 18, 2012 at 11:20am ·


Merajuk dan tantrum adalah cara anak-anak menyatakan ketidakpuasan hatinya. Tantrum adalah ekspres ke luar sementara merajuk ke dalam diri. Apa yang mereka perlukan semasa itu ialah diyakinkan bahawa anda menyayangi dia.

Namun, jangan pula termasuk jerat iaitu mengikut sahaja kehendak mereka demi memujuk mereka. Boleh pujuk, tapi tetap tegas dengan prinsip dan nilai. Jangan pula kerana hendak memujuk dia dan menghentikan dia daripada berguling-guling hendak barang, anda beli saja barang itu, walaupun pada awalnya anda kata tidak boleh. Jika anda bertindak begitu, anak-anak yang kecil ini menyangka inilah cara untuk mendapat barang yang anda kata tak boleh itu daripada anda. Nampak susah kan?

Yalah, siapa kata mendidik dan membesarkan anak untuk menjadi individu berwibawa, pengasih dan berkebolehan tinggi ini senang. Itu sebab ramai ibu bapa mengambil jalan singkat memukul bertalu-talu dan marah berlebihan supaya anak akan takut. Apa yang tidak disedari kesan jangka panjang yang akan dirasakan bila mereka remaja atau menjadi dewasa.

Jangan pula menyangka, saya mengatakan jangan marah atau menghukum perbuatan itu. Perlu marah dan menghukum perbuatan yang salah. Namun, lakukan dengan penuh kasih sayang dan hormat. Ambil masa menjelaskan. Dan bila sudah habis menjalankan hukuman itu, peluk dia dan yakinkan kasih sayang anda kepadanya. Supaya anak itu faham, yang salah ialah perbuatannya. Dan yang anda tidak suka ialah perbuatan itu. Dia tetap andasayang dan kasih. Susah? Ya, memang susah, namun ia boleh dilakukan dan bila anda lakukan anda tidak lagi rasa sedih dan terkilan malah berasa lega.

LANGKAH-LANGKAH YANG BOLEH DIAMBIL

1- Tenangkan anak itu.
2- Bawa dia keluar dari tempat itu dan pergi ke tempat lain
3- Bila sudah tenang, beritahu dia mengapa anda tidak mahu membelinya.
4- Berpakat dengannya untuk mencari jalan penyelesaiannya. Mungkin dia himpun duit ke atau seperti itu.
5- Puji dia bila dia mahu bekerjasama bermaufakat dengan anda.6- Bila apa yang janjikan tercapai, contohnya duit sudah cukup, TUNAIKAN JANJI itu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...